Despre Formatia folclorica "Izvorul Izei"

Ansamblul Izvorul Izei din Sacel este coordonat de prof. Grad Gheorghe. Costumatia este deosebit de veche prin croi. Totul este facut manual, nu este nimic sintetic, este numai lana, canepa si bumbac. Prin croi costumul este de sute de ani. Costum autentic de Sacel. In Maramures fiecare comuna are costum specific. De la sat la sat difera imbinarea culorilor, pieptarul, sumanul, traista, panzaturile etc. Acest grup este deosebit de valoros cuprinzand un numar de aprox 50 de membrii, au un repertoriu bogat cuprinzand cantece pentru fiecare moment al anului (Craciun, Boboteaza, Paste, Rupt de sterpe. Are in repertoriu cantece religioase, cantece batranesti, obiceiuri de sezatoare, botejune si rupt de sterpe). O parte din membrii grupului fac parte si din corurile celor doua biserici din Sacel. Membrii grupului au varste cuprinse intre 14 si 80 de ani, cu precadere tarani.

Costumul traditional din Sacel

Ansamblul Izvorul Izei poatra cel mai vechi tip de costum pastrat in Sacel. Prin croi costumatia este veche de peste 200 de ani. Membrii ansamblului au scos la lumina de pe fundul lazilor de zestre, hainele purtate de bunicii si strabunicii lor. Costumatia este deosebita si unica totodata.Totul este facut manual din fibra naturala (canepa, lana, bumbac)iar pieptarul si opincile sunt din piele.De retinut faptul ca in trecut fiecare localitate avea propriul ei costum traditional. Costumul de Sacel se evidentiaza prin simplitate si armonie.

miercuri, 16 septembrie 2009

Interviu - Gheorghe Grad



1.Ce reprezinta Iza in folclorul maramuresean?

Iza este o apa care izvoraste din Muntii Rodnei(Batrana), dupa ce isi aduna izvoarele, in asa numitul Izvorul Starp, o zona carstica , isi sapa ponor si trece pe sub muntele Magura unde exista si o pestera unde au acces doar speologii. Ca apoi sa iasa iar la suprafata printr-un “izbuc” numit Izvorul Albastru al Izei. Acolo este si o poiana numita Preluca Izei. Pe urma, Iza parcurge un defileu cu multe cascade pe o distanta de 7 – 8 km. Iza strabate 11 localitati iar in Sighet se varsa in Tisa.
Numele ei este imprumutat de foarte multe formatii folclorice , ansambluri, gari, echipe de fotbal etc. Iza este cantata in foarte multe doine, balade incepand cu “Cate flori pe Iza-n sus” si terminand cu folclorul nou. Au cantat-o si o canta toti marii cantareti ai Maramuresului: Victoria Darvai, Fratii Petreus, Titiana Mihali, Anuta Tite, Angela Buciu, Viorel Costin, etc.

Iza este o vale cu un specific aparte: desi pastreaza specificul maramuresan costumele populare difera de la o localitate la alta prin croi, imbinarea culorilor, incepand de la clop (palarie) si terminand cu opincile. Aceasta diversitate o gasim si la toate obiceiurile de nunta, botez, inmormantare, oierit, semanat, recoltat, sezatoare; De-a lungul vaii Izei, incepand de la Sacel unde avem cea mai veche ceramica dacica rosie, slefuita si nesmaltuita, morile taranesti, creataori populari de masti, sculptori, si continuind cu vestitele porti de Maramures, bisericile si manastirile din lemn, casele taranesti, gardurile de nuiele impletite, troitele si crucile din lemn, carele de lemn incarcate cu fan, targurile, interiorul caselor imbricate in stil maramuresan, etc. fac din Valea Izei una dintre cele mai frumoase si mai pitoresti vai ale judetului si a tarii unde traditiile si obiceiurile inca se mai pastreaza.


2. Ce s-a preluat din trecut, atat cel indepartat cat si cel modern? Unde s-a ajuns?

Formatia folclorica Izvorul Izei activeaza de peste 30 de ani si are un repertoriu foarte bogat si divers. In primul rand am valorificat costumatia autentica care inca se mai pastreaza in lada de zestre si care prin croi si tehnica de prelucrare are o vechime de sute de ani. Totul este facut de mana. Culorile sunt naturale, fibra este naturala (in, canepa, bumbac, lana). Costumul din Sacel difera mult fata de costumul din alte localitati de pe Valea Izei. Am preluat un repertoriu vechi si specific marilor evenimente ale anului si ale vietii: Craciun, Boboteaza, Paste, Sfanta Maria, rupt de sterpe, nunta, botejune, sezatoare, catanie, cantece religioase (pricesne), doine, cantece de petrecere, strigaturi, invartita de Maramures;
Am valorificat autenticul si am cules textul si melodiile de la rapsozi populari cautand sa-i cuprindem si in cadrul formatiei , ca interpreti. Foarte multi din membrii grupului ne furnizeaza text si melodie, grupul in ansamblu lucrand si cazand de acord asupra textului final ca apoi sa-l interpreteze cu si mai multa satisfactie stiind ca si-au adus o mica contributie asupra repertoriului
.

3. Ce specific aparte are acest ansamblu in folclorul maramuresean?

Grupul este mixt. In grup activeaza parte din corurile celor doua biserici crestin ortodoxe dar si altii, de la copii de scoala generala la batrani de 70, 80 de ani. Costumatia este autentica, din fibra naturala evitand sinteticul. Nu este produs de serie. Fiecare interpret are costum facut de el sau mostenit. Repertoriul este doar de Maramures, uneori specific doar de Sacel, cules de la rapsozii satului. In formatie sunt si microgrupuri de familie: bunica cu fetele, ginerii si nepotii; soti; frati; veri;
Repertoriul este legat de marile evenimente ale anului si ale vietii.
Membrii grupului sunt cu precadere tarani
.

4. Cine conduce acest ansamblu?

Grad Gheorghe – profesor titular de educatie fizica si sport la Scoala generala Sacel, absolvent al Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport, Bucuresti, fost dansator al Ansamblului „Doina Carpatilor” al Casei de cultura a studentilor din Iasi (1973-1976), absolvent al Scolii Populare de Arta din Iasi, sectia dans popular.

5. Ce preocupari exista pentru perpetuarea traditiilor si ne referim la incurajarea tinerilor si copiilor in aprecierea traditiilor si obiceiurilor?

In scoala fiinteaza profesori care au preocupari pe linie de folclor cum ar fi Grad Gheorghe – dansuri populare si obiceiuri, Iuga Dumitru , profesor de religie – colinde si cantece religioase, Grad Vasile- plugusor, teatru folcloric, si altii. Nu exista o deplasare a grupului mare, in care sa nu luam si grupuri de copii.

6. Cine va sprijina?

Suntem sprijiniti de Primarie, Caminul Cultural, scoala, biserici si familiile interpretilor
;

7. Ce performante aveti si carui fapt se datoreaza?

1977 – Locul II pe judet la dansuri populare, copii;
1977 – Locul III pe judet la dansuri populare adulti;
1988 – Locul I pe judet cu nunta de Maramures;
1988 – Locul II pe tara tot cu nunta de Maramures;
2001- Locul I la obicei si Premiul I al festivalului „Flori de mai”Cluj Napoca, copii (nunta)
2007 – Locul I Sapanta – Radacini Fest la sectiunea TRADITII (obicei de botejune) si un premiu special al juriului la sectiunea muzica religioasa;

Am participat la nenumarate festivaluri in judet si in tara. Am dat nenumarate spectacole in localitate. Am participat la filmari, am fost la emisiunea „Primarul Favorit” la Favorit TV in 17 august 2008.


8. Care este produsul cel mai important al ansamblului?

Sezatoarea si botejunea si cantecele batranesti.

9. Ce persective aveti?

Sa participam la festivalurile judetene Hora la Prislop, sarbatoarea castanelor, Nopti de Sanziene la Borsa, Tanjaua de pe Mara, Sambra oilor la Huta si la festivaluri interjudetene la Piatra Neamt. Deplasari la manastiri si hramuri bisericesti ca profeti. Sa facem inregistrari audio si video. Cautam orice mijloc de popularizare a grupului in speranta ca vom fi invitati la un festival mai mare. Grupul este foarte valoros, din pacate foarte putini stiu sa aprecieze autenticul si valoarea noastra.

2 comentarii:

nina spunea...

Am cautat scoala Sacel pentru a gasi un nr. de telefon al secrtariatului si spre marea mea surprindere am aflat de Izvorul Izei.Nu pot sa iti descriu ce bucurie in sufletul meu, pentru ca eu cu ani in urma am fost profesor de muzica la aceasta scoala si colega dupa cum iti dai seama cu mama si cu tatal tau. Imi amintesc cu nostalgie de activitatea culturala ,la care am participat anii de-a randul alaturi de tatal tau pe care il felicit pentru tot ce face ca sa aduc multa bucurie in sufletele oamenilor din SacelImi inchipui ca acum esti o domnisoara frumoasa, erai micuta cand am plecat eu din Sacel.Doca si Ghita va salut pe aceasta cale si va doresc tot binele din lume. Adresa mea de email este: elenacoziltea@yahoo.com.lia

Lucica Tabacaru spunea...

Hristos a Înviat!Întâmplător am găsit acest interviu pe care l-am apreciat.Felicitari,Gheo,coleg la Școală Populară de Artă din Iași și la Ansamblul "Doina Carpaților"Iași.Ma bucur din suflet că te implici și muncești pentru menținerea frumoasei zestre folclorice din Maramu'.In urma cu 3 ani,Marinică Botea-dirijorul orchestrei "Doina Carpaților"a organizat Întâlnirea cu toți membrii Ansamblului din toate generațiile -incepind din 1973.Au fost momente faine,unii s-au schimbat mai mult,alții mai puțin dar....pina la urma ne-am amintit cu mult drag de acele vremuri frumoase.Speram din tot sufletul sa fim sănătoși și să ne reîntâlnim mai mulți din generația noastră.Iti doresc tot binele din lume,sănătate și succes in activitate.Cu apreciere,Lucica Tabacaru