Despre Formatia folclorica "Izvorul Izei"
Ansamblul Izvorul Izei din Sacel este coordonat de prof. Grad Gheorghe.
Costumatia este deosebit de veche prin croi. Totul este facut manual, nu este nimic sintetic, este numai lana, canepa si bumbac. Prin croi costumul este de sute de ani. Costum autentic de Sacel. In Maramures fiecare comuna are costum specific. De la sat la sat difera imbinarea culorilor, pieptarul, sumanul, traista, panzaturile etc.
Acest grup este deosebit de valoros cuprinzand un numar de aprox 50 de membrii, au un repertoriu bogat cuprinzand cantece pentru fiecare moment al anului (Craciun, Boboteaza, Paste, Rupt de sterpe.
Are in repertoriu cantece religioase, cantece batranesti, obiceiuri de sezatoare, botejune si rupt de sterpe).
O parte din membrii grupului fac parte si din corurile celor doua biserici din Sacel. Membrii grupului au varste cuprinse intre 14 si 80 de ani, cu precadere tarani.
Costumul traditional din Sacel
Ansamblul Izvorul Izei poatra cel mai vechi tip de costum pastrat in Sacel. Prin croi costumatia este veche de peste 200 de ani. Membrii ansamblului au scos la lumina de pe fundul lazilor de zestre, hainele purtate de bunicii si strabunicii lor. Costumatia este deosebita si unica totodata.Totul este facut manual din fibra naturala (canepa, lana, bumbac)iar pieptarul si opincile sunt din piele.De retinut faptul ca in trecut fiecare localitate avea propriul ei costum traditional. Costumul de Sacel se evidentiaza prin simplitate si armonie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Cinste si onoare pentru componentii acestei formatii. Prin truda , lacrimi si durere ,fara fonduri sau sponsori ati reusit sa faceti cunoscuta comuna SACEL . Datinile si obiceiurile locale raman nepieritoare,datorita unor oameni care nu asteapta sa fie platiti. Se multumesc cu aplauzele ,laudele si cuvintele frumoase venite din partea auditoriului.Sunt multumiti sa vada ca aduc zambetul pe fetele necajite ale celor care ii privesc si asculta. Dramuiesc timpul pentru a face repetitii. Obositi de munca campului si transpirati, vin cu placere si dragoste la repetitii. Prin ei datinile si obiceiurile poporului roman ,raman nepieritoare . Cu stima si respect Dumitru Pop.
Trimiteți un comentariu