Despre Formatia folclorica "Izvorul Izei"

Ansamblul Izvorul Izei din Sacel este coordonat de prof. Grad Gheorghe. Costumatia este deosebit de veche prin croi. Totul este facut manual, nu este nimic sintetic, este numai lana, canepa si bumbac. Prin croi costumul este de sute de ani. Costum autentic de Sacel. In Maramures fiecare comuna are costum specific. De la sat la sat difera imbinarea culorilor, pieptarul, sumanul, traista, panzaturile etc. Acest grup este deosebit de valoros cuprinzand un numar de aprox 50 de membrii, au un repertoriu bogat cuprinzand cantece pentru fiecare moment al anului (Craciun, Boboteaza, Paste, Rupt de sterpe. Are in repertoriu cantece religioase, cantece batranesti, obiceiuri de sezatoare, botejune si rupt de sterpe). O parte din membrii grupului fac parte si din corurile celor doua biserici din Sacel. Membrii grupului au varste cuprinse intre 14 si 80 de ani, cu precadere tarani.

Costumul traditional din Sacel

Ansamblul Izvorul Izei poatra cel mai vechi tip de costum pastrat in Sacel. Prin croi costumatia este veche de peste 200 de ani. Membrii ansamblului au scos la lumina de pe fundul lazilor de zestre, hainele purtate de bunicii si strabunicii lor. Costumatia este deosebita si unica totodata.Totul este facut manual din fibra naturala (canepa, lana, bumbac)iar pieptarul si opincile sunt din piele.De retinut faptul ca in trecut fiecare localitate avea propriul ei costum traditional. Costumul de Sacel se evidentiaza prin simplitate si armonie.

luni, 13 decembrie 2010

Plugusorul - varianta de criza

"Izvorul Izei" a participat duminica, 12 decembrie 2010 la cea de-a V-a editie a festivalului interjudetean de datini si obiceiuri de iarna "Veniti, crestini, la Viflaim" care a avut loc la Viseu de Sus, Maramures. Plugusorul politic prezentat de prof. Vasile Grad a fost transmis la Antena 1 in cadrul Observatorului.



E-maramures despre Izvorul izei si plugusorul politic:

"...insa de departe deliciul publicului l-a facut un Plugusor adaptat zilelor noastre, prezentat de Vasile Grad si Ansamblul Izvorul Izei din Sacel."

"17 ansambluri si formatii din Maramures, Alba, Suceava si Bistrita Nasaud au prezentat colinde, dansuri si obiceiuri populare, insa Vasile Grad si Ansamblul Izvorul Izei din Sacel au reusit sa smulga cele mai multe aplauze publicului, cu un Plugusor adaptat vremurilor noastre... de criza.Cativa feciori au aratat plugul si jugul inca folosit de maramureseni la lucrul campului, in timp ce Vasile Grad le ura celor prezenti, cu umor : "Aho, aho, concetateni/Si mai nou europeni/Noi cu plugu' si aratu' /Am intrat demult in NATO/Am intrat si in UE/Cu tehnologia me'" sau "La guvern s-aveti o pila/Si la presedinte mila/Toba, caltabos, slanina,/Tate fara dioxina/ Si doi metri de carnati/Sa va marga pe grumaz/Iata-ne si noi, sarmanii/La masa cu bocotanii".

Plugusorul de criza s-a incheiat, cum altfel, cu un indemn morosenesc: "Sa munciti si sa postiti/Criza sa o depasiti".


Puteti urmari VIDEO festivalul prezentat pe e-maramures AICI. Este un filmulet de aproape 16 minute.
Plugusorul lui Vasile Grad incepe la 8'55"

Intre timp am mai gasit un filmulet care contine o alta varianta a plugusorului de criza si nu numai:

2 comentarii:

Anonim spunea...

SUNTETI CEI MAI BUNI,MULT SUCCES IN CONTINUARE

Cazare in Maramures spunea...

Cea mai tare formatie