Despre Formatia folclorica "Izvorul Izei"

Ansamblul Izvorul Izei din Sacel este coordonat de prof. Grad Gheorghe. Costumatia este deosebit de veche prin croi. Totul este facut manual, nu este nimic sintetic, este numai lana, canepa si bumbac. Prin croi costumul este de sute de ani. Costum autentic de Sacel. In Maramures fiecare comuna are costum specific. De la sat la sat difera imbinarea culorilor, pieptarul, sumanul, traista, panzaturile etc. Acest grup este deosebit de valoros cuprinzand un numar de aprox 50 de membrii, au un repertoriu bogat cuprinzand cantece pentru fiecare moment al anului (Craciun, Boboteaza, Paste, Rupt de sterpe. Are in repertoriu cantece religioase, cantece batranesti, obiceiuri de sezatoare, botejune si rupt de sterpe). O parte din membrii grupului fac parte si din corurile celor doua biserici din Sacel. Membrii grupului au varste cuprinse intre 14 si 80 de ani, cu precadere tarani.

Costumul traditional din Sacel

Ansamblul Izvorul Izei poatra cel mai vechi tip de costum pastrat in Sacel. Prin croi costumatia este veche de peste 200 de ani. Membrii ansamblului au scos la lumina de pe fundul lazilor de zestre, hainele purtate de bunicii si strabunicii lor. Costumatia este deosebita si unica totodata.Totul este facut manual din fibra naturala (canepa, lana, bumbac)iar pieptarul si opincile sunt din piele.De retinut faptul ca in trecut fiecare localitate avea propriul ei costum traditional. Costumul de Sacel se evidentiaza prin simplitate si armonie.

joi, 21 februarie 2008

pareri si sugestii

Astept parerile si sugestiile dumneavoastra

4 comentarii:

Anonim spunea...

FRUMOS! foarte frumos
este cveva de nedescrıs
sı eu sunt dın sacel.momentan sunt ın bucurestı la facultate.dar n*as da sacelul pe nımıc ın lume.... suntetı nıste oamenı extraordınarı...ıntr-un loc nemaıpomenıt. felıcıtarıle mele tataluı tau pentru ımpıcatıa sa deosebıta ın contınuare tradıtıılorn sacelene....va pup sı fıtı mındrıı de voıç

Ioan-Adrıan Magdau

Dana Grad spunea...

Multumesc de comentariu Adrian! Te mai astept pe blog!:)

Anonim spunea...

Lipseste de aici un scurt istoric al Sacelului, am dori sa stim mai mult despre el:prima atestare documentara, de unde vine numele de Sacel,etc. Nu am gasit nicaieri aceste lucruri.

Dana Grad spunea...

Draga anonimule,
Dupa cum se vede, acest blog nu este despre localitatea Sacel, ci despre formatia folclorica "Izvorul Izei" din Sacel, Maramures.
Recunosc ca este prima sugestie critica de pe blog iar asta este un semn bun ,zic eu.