Despre Formatia folclorica "Izvorul Izei"

Ansamblul Izvorul Izei din Sacel este coordonat de prof. Grad Gheorghe. Costumatia este deosebit de veche prin croi. Totul este facut manual, nu este nimic sintetic, este numai lana, canepa si bumbac. Prin croi costumul este de sute de ani. Costum autentic de Sacel. In Maramures fiecare comuna are costum specific. De la sat la sat difera imbinarea culorilor, pieptarul, sumanul, traista, panzaturile etc. Acest grup este deosebit de valoros cuprinzand un numar de aprox 50 de membrii, au un repertoriu bogat cuprinzand cantece pentru fiecare moment al anului (Craciun, Boboteaza, Paste, Rupt de sterpe. Are in repertoriu cantece religioase, cantece batranesti, obiceiuri de sezatoare, botejune si rupt de sterpe). O parte din membrii grupului fac parte si din corurile celor doua biserici din Sacel. Membrii grupului au varste cuprinse intre 14 si 80 de ani, cu precadere tarani.

Costumul traditional din Sacel

Ansamblul Izvorul Izei poatra cel mai vechi tip de costum pastrat in Sacel. Prin croi costumatia este veche de peste 200 de ani. Membrii ansamblului au scos la lumina de pe fundul lazilor de zestre, hainele purtate de bunicii si strabunicii lor. Costumatia este deosebita si unica totodata.Totul este facut manual din fibra naturala (canepa, lana, bumbac)iar pieptarul si opincile sunt din piele.De retinut faptul ca in trecut fiecare localitate avea propriul ei costum traditional. Costumul de Sacel se evidentiaza prin simplitate si armonie.

miercuri, 21 mai 2008

RADACINI FEST - SAPANTA 2007

Cel mai recent dintre proiectele Fundatiei Reporter - un Festival de spiritualitate traditionala realizat sub egida UNESCO si intitulat RADACINI FEST - s-a desfasurat, la Sapanta, jud. Maramures, intre 17 si 19 august 2007.

Formatia Folclorica "Izvorul Izei" din Sacel, Maramures, a castigat locul I la sectiunea TRADITII (obicei de botejune) si un premiu special la sectiunea muzica religioasa cu urmatorul cantec:

DIN ADANCURI CATRE TINE - PRICEASNA




Festivalul "RADACINI FEST" s-a desfasurat pe trei sectiuni:
- spectacole-concurs de muzica religioasa
- spectacole-concurs de muzica populara veche
- elemente de civilizatie traditionala.
O a patra coordonata avuta in vedere de organizatori a reprezentat-o concursul de vechi costume populare, "LADA de ZESTRE".

Spectacolele au avut loc intre orele 17 - 22 (vineri) 18 - 22 (sambata) si 16 -18 (duminica). Duminica seara a avut loc si Gala, ce a cuprins si festivitatea de premiere, transmisa in direct de catre B1TV, intre orele 20-22.

La festival au participat 20 formatii corale si interpreti, 523 de persoane, din Romania si Ucraina.
Juriul a fost compus din artisti interpreti cunoscuti, muzeologi, inalte fete bisericesti si jurnalisti: Angela Buciu, Gheorghe Turda (sectiunea muzica veche), Paula Popoiu (cercetator), Carmen Dumitriu (sectiunea muzica religioasa), Dorel Todea (jurnalist). Presedintele juriului, Lucian Cornescu, jurnalist.

Intre partenerii evenimenului s-au numarat B1TV, Televiziunea Romana, TVR International, TV Romania de Maine, Televiziunea AXA (care transmite si in Ucraina si Ungaria), Radio Sighet.

Pentru comanda albumului de muzica veche romaneasca, de muzica religioasa si obiceiuri ale romanilor click AICI
Albumul este o productie a Fundatiei Reporter sub egida UNESCO.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Sunt impresionata si bucuroasa ,in acelasi timp, sa constat ca o persoana atat de tanara,avand aceeasi zodie ca si mine si o profesie asemanatoare ,este interesata de impresiile pe care le am,dupa o extrem de mica experienta in Maramures.