Despre Formatia folclorica "Izvorul Izei"

Ansamblul Izvorul Izei din Sacel este coordonat de prof. Grad Gheorghe. Costumatia este deosebit de veche prin croi. Totul este facut manual, nu este nimic sintetic, este numai lana, canepa si bumbac. Prin croi costumul este de sute de ani. Costum autentic de Sacel. In Maramures fiecare comuna are costum specific. De la sat la sat difera imbinarea culorilor, pieptarul, sumanul, traista, panzaturile etc. Acest grup este deosebit de valoros cuprinzand un numar de aprox 50 de membrii, au un repertoriu bogat cuprinzand cantece pentru fiecare moment al anului (Craciun, Boboteaza, Paste, Rupt de sterpe. Are in repertoriu cantece religioase, cantece batranesti, obiceiuri de sezatoare, botejune si rupt de sterpe). O parte din membrii grupului fac parte si din corurile celor doua biserici din Sacel. Membrii grupului au varste cuprinse intre 14 si 80 de ani, cu precadere tarani.

Costumul traditional din Sacel

Ansamblul Izvorul Izei poatra cel mai vechi tip de costum pastrat in Sacel. Prin croi costumatia este veche de peste 200 de ani. Membrii ansamblului au scos la lumina de pe fundul lazilor de zestre, hainele purtate de bunicii si strabunicii lor. Costumatia este deosebita si unica totodata.Totul este facut manual din fibra naturala (canepa, lana, bumbac)iar pieptarul si opincile sunt din piele.De retinut faptul ca in trecut fiecare localitate avea propriul ei costum traditional. Costumul de Sacel se evidentiaza prin simplitate si armonie.

joi, 30 aprilie 2009

LA RUPT DE STERPE












5 comentarii:

RODICA ROMAN spunea...

Felicitari Dana!Ma bucura sa vad ca satu unde am nascut este aratat la lume. Chiar daca au trecut multi ani si locuiesc putin mai departe imi amintesc de tine si de tote colegele de camera din internatu Mihai Eminescu.
Inca o data felicitari!
Rodica de pe Dealu Moiseiului

dana spunea...

Salut Rodi! Ce surpriza placuta mi-ai facut! Ma bucur sa te reintalnesc chiar si asa prin intermediul internetului. Da, frumoase amintiri cele din camera 23!Nu mai stiam nimic de tine. Pe unde esti?
Ma bucur ca iti place blogul. Poate imi lasi ID-ul de mess sa mai vorbim.

Anonim spunea...

pcat ca sunt doar amintiri multi dintre cei ce au copilarit acolo vor ramane doar cu amintirile ca si mine pt ca doar asta ne mai face sa ne uitam in urma banii si bogatiile ne duc departe spre alte lumi neimaginate de catre bunicii nostri oricum cinste voua pt munca voastra neplatita nu multi ar reusi multa sanatate vasy

dana spunea...

Multumim de vizita si de aprecieri Vasy! Refuzam cu incapatanare sa uitam de lumea atat de diferita in care au trait bunicii si stra bunicii nostri. Asta facem noi. Iar atunci cand primim cate un mesaj din "lumile neimaginate" de ei, ce alta rasplata ne-am mai putea dori?

Ioan Adrian spunea...

De fiecare data ce am timp ma pun si ascult horile,colindele consatenilor mei ma umple de o buna stare parca as fi acolo cu iei parca as fi acasa intradevar acesti oameni merita cu deplin felicitarile mele,multa sanatate si fie ca traditiile sa nu se piarda niciodata