Despre Formatia folclorica "Izvorul Izei"

Ansamblul Izvorul Izei din Sacel este coordonat de prof. Grad Gheorghe. Costumatia este deosebit de veche prin croi. Totul este facut manual, nu este nimic sintetic, este numai lana, canepa si bumbac. Prin croi costumul este de sute de ani. Costum autentic de Sacel. In Maramures fiecare comuna are costum specific. De la sat la sat difera imbinarea culorilor, pieptarul, sumanul, traista, panzaturile etc. Acest grup este deosebit de valoros cuprinzand un numar de aprox 50 de membrii, au un repertoriu bogat cuprinzand cantece pentru fiecare moment al anului (Craciun, Boboteaza, Paste, Rupt de sterpe. Are in repertoriu cantece religioase, cantece batranesti, obiceiuri de sezatoare, botejune si rupt de sterpe). O parte din membrii grupului fac parte si din corurile celor doua biserici din Sacel. Membrii grupului au varste cuprinse intre 14 si 80 de ani, cu precadere tarani.

Costumul traditional din Sacel

Ansamblul Izvorul Izei poatra cel mai vechi tip de costum pastrat in Sacel. Prin croi costumatia este veche de peste 200 de ani. Membrii ansamblului au scos la lumina de pe fundul lazilor de zestre, hainele purtate de bunicii si strabunicii lor. Costumatia este deosebita si unica totodata.Totul este facut manual din fibra naturala (canepa, lana, bumbac)iar pieptarul si opincile sunt din piele.De retinut faptul ca in trecut fiecare localitate avea propriul ei costum traditional. Costumul de Sacel se evidentiaza prin simplitate si armonie.

luni, 28 decembrie 2009

Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă de la Sighetu Marmaţiei - 2009

"Izvorul Izei" a participat anul acesta la trei festivaluri de datini si obiceiuri de iarna: la Viseu de Sus, la Botosani iar pe 27 decembrie la festivalul de la Sighetu Marmatiei.

Graiul Maramuresului despre "Izvorul Izei":
"Cel mai variat spectacol l-au prezentat cei din Săcel (Izvorul Izei), care, pe lângă străvechile ritualuri (dansul Moşului şi dansul Caprei) au avut un text hazos la Pluguşor, încât cei care au apucat să-l audă nu s-au mai putut opri din râs. Semn că poporul român, maramureşeanul, nu şi-au pierdut umorul - remarca Mihai Dăncuş, directorul Muzeului Maramureşului, care a prezentat la microfon alaiul lung de vreo două ceasuri, omul care şi-a început cariera o dată cu acest festival de care este legat, iată, de 4 decenii."

Puteti citi intreg articolul din Graiul AICI.
Ziarul electronic emaramures.ro despre plugusorul interpretat de Vasile Grad:
Plugusor cu urari de bani la buget si ironii politice
Nu au lipsit momentele amuzante, inspirate de actualitatea politica si economica. Un plugusor "altfel" a fost prezentat de unul din grupurile de artisti care a sosit in fata oficialilor prezenti la manifestare. In loc de ani multi cu sanatate, urarile au fost pentru bani multi la bugetul primariei. De asemenea, nu au lipsit glumele politice, avandu-i ca subiecti pe cei doi candidati la presedintia tarii.

Momentul aparte al paradei in mod evident a fost Plugusorul de criza prezentat in fata consilierilor, primarilor si parlamentarilor aflati in tribuna VIP-urilor, mai greu de recunoscut din cauza blanurilor in care s-au infofolit si a cusmelor trase pe cap. La comun li s-a urat in anul in care am avut “doi presedinti votati” sa se gandeasca la si la popora.

“La anul si la multi ani, sa ne-ntalnim bocotani si la buget cu multi bani. Cu toti sa fim uniti si sa nu fim ciuruiti. Sa avem un presedinte linistit si mai cuminte si guvern, si premier necondusi din Cotroceni. Parlament de sarbatori, lipsit de tradatori” s-a auzit de la Sighet pana hat departe.


Puteti citi tot articolul din emaramures.ro AICI.
Plugusorul "hazos" il puteti viziona AICI (Plugusorul politic interpretat de Vasile Grad apare la finalul filmuletului, asa ca puteti derula daca nu aveti rabdare sa vedeti chiar toata parada de la Sighet)

Vasile Grad

 Revista "Romania pitoreasca"  Nr. 457 - 458 ianuarie-februarie 2010, despre Izvorul Izei :
Toţi “artiştii” ne-au plăcut. Dar nu-i vom uita pe cei veniţi de acolo de unde izvorăşte Iza, din Săcel. Au fost cei mai numerosi, cu programul cel mai variat, cu un pluguşor “al zilelor noastre” care a entuziasmat asistenţa. Au fost cei mai plini de poftă de viata; aveam impresia că ei cântă şi danseză pentru ei, nu pentru noi, spectatorii.

Ar fi mai multe de spus. Dar lasăm câteva imagini “să vorbească”

http://travel.webshots.com/album/576159995honZmg

şi să vă îndemne a vă petrece un Crăciun, sau măcar a 3-a zi a lui pe mealegurile maramureşene încărcate de istorie, de tradiţii de frumos. Să vă convingeţi de adevărul versurilor:
“Maramureş, ţară veche, cu oameni fără pereche”.
Puteti citi intreg articolul scris de Dinu Mititeanu AICI.


Asculta mai multe audio Muzica

Niciun comentariu: