Despre Formatia folclorica "Izvorul Izei"

Ansamblul Izvorul Izei din Sacel este coordonat de prof. Grad Gheorghe. Costumatia este deosebit de veche prin croi. Totul este facut manual, nu este nimic sintetic, este numai lana, canepa si bumbac. Prin croi costumul este de sute de ani. Costum autentic de Sacel. In Maramures fiecare comuna are costum specific. De la sat la sat difera imbinarea culorilor, pieptarul, sumanul, traista, panzaturile etc. Acest grup este deosebit de valoros cuprinzand un numar de aprox 50 de membrii, au un repertoriu bogat cuprinzand cantece pentru fiecare moment al anului (Craciun, Boboteaza, Paste, Rupt de sterpe. Are in repertoriu cantece religioase, cantece batranesti, obiceiuri de sezatoare, botejune si rupt de sterpe). O parte din membrii grupului fac parte si din corurile celor doua biserici din Sacel. Membrii grupului au varste cuprinse intre 14 si 80 de ani, cu precadere tarani.

Costumul traditional din Sacel

Ansamblul Izvorul Izei poatra cel mai vechi tip de costum pastrat in Sacel. Prin croi costumatia este veche de peste 200 de ani. Membrii ansamblului au scos la lumina de pe fundul lazilor de zestre, hainele purtate de bunicii si strabunicii lor. Costumatia este deosebita si unica totodata.Totul este facut manual din fibra naturala (canepa, lana, bumbac)iar pieptarul si opincile sunt din piele.De retinut faptul ca in trecut fiecare localitate avea propriul ei costum traditional. Costumul de Sacel se evidentiaza prin simplitate si armonie.

duminică, 17 august 2008

Primarul favorit azi la Favorit TV- primarul din Sacel impreuna cu formatia folclorica IZVORUL IZEI


Azi, 17 august la Favorit TV, Dologa Gavrila, primarul localitatii Sacel este invitatul emisiunii "Primarul Favorit". Emisiunea va incepe la ora 17 si este o emisiune de divertisment."Primarul Favorit" este o emisiune care se adreseaza tuturor primarilor de sate, comune si orase mici. Emisiunea este prezentata de Mirela Boureanu. Dologa Gavrila, primarul din Sacel este insotit la aceasta emisiune de formatia folclorica "Izvorul Izei" din Sacel. Ii uram succes!!

OK, si pentru ca emisiunea a trecut...astept impresiile celor care au vazut emisiunea "Primarul favorit". Nu ezitati si lasati un comentariu!!!

7 comentarii:

dana spunea...

Pentru ca si eu am urmarit emisiunea cu sufletul la gura, nu am ce face si trebuie sa imi spun acum si parerea.

In primul rand felicitari primarului nostru Dologa Gavrila si tuturor celor care l-au sustinut! Felicitari grupului folcloric "Izvorul Izei"! Ati cantat minunat si cu siguranta ati reusit sa cresteti audienta emisiunii! Felicitari si lui Tanase si Tulean! Cu voi imaginea Sacelului a fost intregita! Iar cand vine vorba de mesele alea intinse, imi lasa si acum gura apa.
Poate nu o sa va vina sa credeti dar cel mai mult mi s-a facut pofta cand am vazut turtitele de malai.Mi-am adus aminte de bunica mea.
Si mi-a placut ca ati facut-o pe prezentatoare mireasa. Ce frumoasa era! Totul a fost atat de spontan!
Inca o data felicitari!

Anonim spunea...

Nu am vazut emisiunea dar te cred k a iesit fain.
Acum ti'am descoperit blogul cautand diverse despre Maramures pe net,
Marcel Dologa

ionel spunea...

eu aici in Israel nu receptionez acest program tv (favorit)dar sint sigur ca acest grup minunat Izvorul Izei cit si primarul Dologa Gavrila ne-au reprezentat si au facut cinste comunei Sacel ii felicit si le doresc tuturor tot binele de pe lume ionel hahau

dana spunea...

Marcel si Ionel , multumesc de vizita si comentarii. De cand am lansat acest blog, destul de multa lume m-a anuntat si mi-a spus ca a vazut blogul si ca e frumos ca avem si noi ceva despre Sacel pe internet. Insa altfel e cand cineva chiar iti lasa un comentariu!

Anonim spunea...

FELICITARI FELICITARI FELICITARI de trei ori FELICITARI ANSAMBLULUI si CURAJOSULUI lui dirijor!

Dan Gheorghe spunea...

foarte frumos. la multi ani!

dana spunea...

Multumesc de vizita Dan Gheorghe!
Sarbatori fericite si tie!